Incipit

"INCIPIT" este proiectul cultural prin care manuscrisul şi cartea veche sunt surse de inspirație pentru arta contemporană. Demersul său a fost legat de recuperarea valorilor și sensurilor estetice ale cărților de patrimoniu păstrate în colecțiile publice brașovene și al interpretării acestora sub forma creației artistice contemporane.

În limba latină ,,incipit" înseamnă "aici începe". Cu această formulă în limba latină începe o carte tipărită sau un manuscris antic ori medieval. Ea cuprinde titlul lucrării și numele autorului.

Prima etapă a proiectului a fost o documentare asupra tezaurului de manuscris şi carte veche existent în patrimoniul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, Muzeului Județean de Istorie Braşov și al Arhivelor Naţionale din Brașov.

Apoi, plecând de la conştientizarea efortului depus în trecut pentru prezentarea informaţiilor într-o formulă estetică deosebită, artiștii atelierului de creație INCIPIT, Georgiana Gămălie, Gabriela Levențu Naftanailă, Ioan-Aron Țăroi, Decebal Gabriel Țăroi, Ioan Vladimir Țăroi, Victoria Țăroi și Horia Țigănuş, au valorificat atât informațiile legate de manuscris și carte veche ca obiect estetic, cât și secretele de mult uitate ale meseriilor implicate în confecționarea cărților de acum câteva secole.

Un câștig al proiectului a fost și faptul că legătura Om - Carte a fost reînodată de artiști vizuali cu specializări diferite (conservare-restaurare, grafică şi grafică digitală, pictură, artă textilă, artele focului - ceramică, sticlă și metal).

Lucrările realizate în cadrul atelierului de creaţie au fost expuse mai întâi în spaţiul atelierului Asociaţiei Culturale Artessentia / Galeria Albastră (Schei, str. Ceahlău nr. 2) în perioada 10 - 30 august 2017 și apoi la Asociaţia ,,Sfânta Maria" - Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Cristian, în intervalul 3 - 15 octombrie 2017 și la Casa Sfatului din Brașov, în perioada 18 - 31 octombrie 2017.

Proiectul INCIPIT cuprinde şi o latură educativă, adresată elevilor şcolilor braşovene, precum şi copiilor proveniţi din medii defavorizate. Pe lângă vizionarea expoziţiei de artă vizuală, copiii pot experimenta tehnici de manufacturare a cărţii - fabricarea hârtiei, tipărirea, realizarea de iniţiale miniate, caligrafierea, cusătura blocului de carte, etc.

Peste 100 de copii de la Şcoala Gimnazială Rupea, Liceul "Şt. O. Iosif" Rupea, Liceul "Andrei Mureşanu" Brașov şi copii care beneficiază de programele Asociaţiei "Sfânta Maria" de pe lângă Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Cristian au participat la atelierele organizate.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociatia Culturală Artessentia si cofinanțat de Administratia Fondului Cultural Național.

Galerie foto.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți